dimarts, 9 de febrer del 2016

VIDA AMB EL TABAC









El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. És un dels factors de risc més importants en malalties cardiovasculars, respiratòries i en un gran nombre de càncers. A més l’exposició passiva al fum ambiental del tabac incrementa el risc en persones no fumadores. 

L’Organització mundial de la Salut descriu que l’any 2009 un terç de la població mundial adulta fuma. A Catalunya segons l’enquesta de salut de l’any 2011 un 29.5% de la població de 15 anys i més és fumadora i que el 19,5% de la població ha abandonat l’hàbit tabàquic. 

A Catalunya moren cada dia 23 persones a causa del tabac, pràcticament una cada hora. 

El tabac conté un nombre molt elevat de components >4500 que tenen efectes al nostre cos. 

La majoria són substàncies cancerígenes i/o que provoquen problemes a l’aparell respiratori, aparell digestiu, sistema endocrinometabòlic i  sistema nerviós. 

Els efectes del tabaquisme són molt importants, tot i que s’han infravalorat pel retard entre l’inici del consum del tabac i el seu efecte. El consum del tabac provoca malalties cròniques i també càncer, a més de provocar problemes al fetus si es fuma durant l’embaràs, com ara baix pes al néixer, més riscos de malalties respiratòries i més riscos de síndrome de mort sobtada. 

Els càncers que pot provocar són: Faringe, Laringe, Esòfag, Pulmó, Páncrees, Ronyó i Bufeta. 

Les malalties cròniques que poden produir són: Accident cerebrovascular, Malalties coronàries (Infart, Angina), Aneurismes Aòrtic, Malaltia vasculars perifèriques i Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica. 

Davant tota aquesta informació dels efectes nocius que té el tabac, pot ésser el moment de pensar en una vida sense el tabac, el teu metge i el teu infermer et poden ajudar.  Actualment existeixen fàrmacs que poden pal•liar els símptomes de l’abstinència de deixar de fumar, i juntament amb uns bons consells i un seguiment apropiat pots aconseguir aquest objectiu amb èxit. 

Només un entorn lliure de fum del tabac al 100% et pot protegir a tu, els teus fills i la teva família dels greus problemes que causa l’aire contaminat pel fum del tabac. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada