divendres, 19 de febrer del 2016

LA PELL SECA












És un problema molt freqüent, agreujat per alguns comportaments que ben intencionats ocasionen i/o augmenten la sequedat cutània.

La pell té un sistema molt ben el·laborat pel que fa a la hidratació de manera natural. Milers i milers de glàndules sebàcies estructurades al voltant dels fol·licles pilosebacis, ténen com a funció el mantenir-la perfectament hidratada amb la seva secreció de sèu. En el gravat es veuen ben bé aquestes glàndules i com la seva secreció surt  a l’exterior.


I cal que comprenguem que és la hidratació, és a dir la presència d’aigua a l’epidermis, aigua que manté l’elasticitat, la cohesió cel·lular, el bon funcionament de la pigmentació, etc etc. La font d’aquesta aigua és l’interior del cos, el subsòl de la pell. La capa sebàcia producte de la secreció de sèu n’impediria l’evaporació i la pèrdua d’aigua, mantenint-nos la pell ben hidratada.

De fet tenim dues etapes a la vida pel que fa  a la hidratació. Abans de la pubertat i després. En l’època infantil la nostra pell és prima i s’hidrata pel contacte amb el sotapell. Però amb la pubertat la pell ens vé molt més gruixuda, resistent i la naturalesa posa en marxa un sistema de protecció de l’evaporació que és la secreció sebàcia. Aquesta secreció de sèu va lligada a l’acció hormonal que com sabem també pot donar problemes com l’acne en la primera època de funcionament.

Dit això, passem a comentar com actúa una crema hidratant. Les cremes tenen dues menes de components: un de greix, menor i un d’aigua, més important. A l’aplicar-nos una crema el component aigua penetra i el component greix fa una capa protectora que, com dèiem, en protegeix l’evaporació. En conseqüència la pell està més hidratada.

I quins factors ens mantenen hidratats?

El primer és la ingesta suficient d’aigua, sigui en beguda pura, sigui en fruita, verdures, etc. Aliments rics en aigua. El segon és l’evitar la destrucció de la capa de greix natural, el sèu, que també ens protegeix d’infeccions al ser un mitjà àcid. I el destruïm bàsicament amb el rentat amb gels, sabons, xampús, etc. Tots ells detergents que s’enduen dissolta la capa sebàcia.


Què hem de fer per a mantenir una correcta hidratació de la pell?


Si no es estrictament necessari, rentar-nos sense detergents (els podem reservar per  a aixeles, engonals). O almenys utilitzar aquells respectuosos amb la pell (ph lleugerament àcid, ‘olis’ de dutxa, etc), tot amb poca freqüència, no tan sovint com fan alguns. I després aplicar-nos una bona crema hidratant, després d’eixugar-nos i quan encara hi ha un grau d’humitat a les capes més externes cutànies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada