dimecres, 26 d’abril del 2017

COM HAN DE SER LES RACIONS DEL MENJAR EN ELS NENS?


Com han de ser les racions del menjar en els nens




Font: 
Un cop ja sabem com preparar menjars equilibrats i saludables, hem de reflexionar sobre les racions que hem de servir als nostres fills. En aquest sentit, és molt important tenir en compte i respectar, en tot moment, la sensació de gana i sacietat de cada un, sense forçar a menjar. 

Com mesurar les racions d'aliments amb el mètode de la mà?


De forma general, pot ser de gran utilitat fer servir com a orientació la mà de cada comensal. Aquesta tècnica es coneix com el "mètode de la mà" i serveix com a guia per a orientar sobre la ració de cada grup d'aliments.
A tall de resum, aquestes serien les directrius d'aquest mètode:
  • Verdures: la ració seria equivalent a la quantitat que cap en les dues mans juntes en forma de bol, ja siguin crues o cuites.
  • Hidrats de carboni: format per cereals i derivats (pasta, arròs, pa, etc.), tubercles (patata, moniato, etc.), que són aliments rics en hidrats de carboni. La ració equival a l'espai que ocupa un puny tancat en cru.
  • Proteïna: la ració de carn, peix, ou i llegums ha de ser de la mesura del palmell de la mà (des del canell fins als dits). A més, el gruix del tros de carn i peix, per exemple, ha de ser aproximadament com el gruix del dit petit. En el cas del llegums, també pot mesurar-se la ració com el grup anterior (espai que ocupa un puny tancat) ja que també són una font important d'hidrats de carboni.
  • Fruites: la ració equival a la quantitat que cap en una mà oberta en forma de bol.
  • Formatges: en aquest cas, el tros de formatge s'ha de limitar a la ració equivalent en llargada i amplada als dits índex i cor junts.
  • Greixos: la ració equival al primer tram del dit índex, és a dir, la primera falange d'aquest dit.
  • Sucres: els sucres d'addició no estan recomanats a cap edat. S'ha de limitar el seu consum i si s'utilitza que sigui en molt petites quantitats.

Altres aspectes a recordar

A part de servir com a guia per saber la mida de les racions dels grups d'aliments, el mètode de la mà reforça altres aspectes d'especial interès. D'una banda, els 5 dits de la mà recorden la importància de menjar les 5 racions de fruites i verdures al dia (les tan conegudes com "5 al dia").
A més, assenyalen la recomanació de fer diversos àpats al dia, en concret, els 5 àpats del dia (esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar) sobretot en els més petits de la casa.
Hi ha altres materials que poden orientar les famílies sobre les racions i proporcions adequades per als nens. Més concretament, el 2016 l'Agència de Salut Pública de Catalunya va publicar el document "Acompanyar els àpats dels infants", en el qual es presenten consells tant per a famílies com per a menjadors escolars.
Finalment, és important remarcar que aquestes eines serveixen d'orientació general i que les necessitats de cada un s'han d'individualitzar per especialistes en la matèria.

Accés a les fonts de consulta:
Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya. Acompanyar els àpats dels infants. Agència de Salut Pública de Catalunya; 2016. 
GAN (Gastronomía + Nutrición). El método de la mano o "The Zimbabwe Hand Jive”. GAN; 2014. 
Puca Peralta V. El método de la mano. El control de la porción está en tus manos. Alimmenta; 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada