dilluns, 18 de gener del 2016

MALALTIA PULMONAR OBSTRUCTIVA CRÒNICA, PREVENIR-LES I TRACTAR-LES


 


La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica  (MPOC), representa la quarta causa de mort al món. A Catalunya és una de les consultes mèdiques més freqüents, especialment per les seves aguditzacions que pateixen al llarg de la seva evolució. El càlcul aproximat és que existeix prop d’un 9% de la població major de 40anys que pateix la malaltia.
Aquesta malaltia s’explica perquè s’inflamen els bronquis i es destrueixen les parets dels alvèols. Els alvèols són una part dels pulmons que està en contacte directe amb els vasos sanguinis i és on es produeix  un intercanvi de gasos entre el medi exterior i el interior de l’organisme, és a dir, l’oxigen passa a la sang i s’elimina el diòxid de carboni
N’hi ha de dos tipus principals :
-Bronquitis crònica, definida per una tos prolongada amb moc
-Emfisema, caracteritzada per la destrucció dels pulmons amb el temps

La causa principal de la MPOC  és el consum del tabac, essent el 90% dels pacients que la pateixen fumadors o exfumadors. La inhalació del tabac produeix una malaltia respiratòria crònica (Bronquitis crònica, Emfisema o Patrons mixtes), que en fases inicials és parcialment reversible i en fases moderades o avançades portarà a insuficiència respiratòria crònica amb una pèrdua de qualitat de vida i una disminució de la supervivència.
Els símptomes són:
-          Tos
-          Esput
-          Ofec en activitat física

El diagnòstic es realitza majoritàriament amb l’espirometria que és una prova indolora que mesura la quantitat d’aire que una persona és capaç d’expulsar del pulmó i amb quina velocitat.

El tractament pot ser farmacològic o no farmacològic

-DEIXAR DE FUMAR, aquesta és la mesura amb major impacte per evitar la progressió de la malaltia.
- Administració de vacunes que permeten la prevenció d’aguditzacions de la malaltia com són les grips i les pneumònies. IMPORTANT VACUNAR GRIP (anualment) I PNEUMONIA ( un cop a la vida si és després dels 60a i 2 cops separats 5anys entre elles si és abans dels 60a)
- Teràpia inhalada
- Antibiòtics i corticoides en cas d’una exacerbació
- Tractament en rehabilitació respiratòria amb fisioteràpia específica i reentrenament a l’esforç
- Oxígen en cas de insuficiència respiratòria crònica

Davant la repercussió que té aquesta malaltia pel que fa a salut pública es destinen un munt d’esforços i campanyes per incentivar a la gent a deixar de fumar.-     
        

Tots aquests esforços permeten ajudar a mentalitzar a la població de la l’acció que fa el tabac a la salut de les persones i per tant que siguin cada vegada més el que demanen ajuda per deixar de fumar. Val a dir, però, que el primer que es necessita per deixar de fumar és voler-ho realment i per tant estar molt motivat, un cop tenim això els professionals sanitaris podem ajudar-vos per aconseguir-ho amb èxit.

Bibliografia

                                                                                                            DUI Judit Noguera

                                                                                                            Dr. Ramon Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada